Lovasoktatásról

Az alábbi ismertetővel elsősorban azoknak szeretnénk útmutatást adni, akik még sosem lovagoltak, illetve akik már valamilyen módon a lovak közelébe kerültek és talán lovagoltak is, de nem lovasoktatás keretein belül.

A lovaglás tanulásának két fő lépcsőfoka van:

1. Futószáras lovaglás

2. Önálló lovaglás

1. Futószáras lovaglás - amikor a lovas még nem tudja irányítani a lovat, az oktató egy hosszú kötél - úgynevezett futószár - segítségével fogja és maga körül hajtja a lovat. A ló jármódját és sebességét ő szabályozza, miközben a rajta ülő kezdő - és általában még a nyeregbe kapaszkodó - lovasnak segít elsajátítani a helyes alapülést. A futószáras edzések célja, hogy a lovas megtalálja az egyensúlyát a lovon kapaszkodás nélkül, megtanuljon a csípőjével együtt mozogni a ló hátával, valamint kezeit és lábait görcsösség nélkül a megfelelő helyen tudja tartani. Ahogy a lovas otthonosabban érzi magát a nyeregben, és az előbb felsoroltakat elsajátította, készen áll rá, hogy kezébe vehesse a kantárszárakat, és elkezdje gyakorolni az első jelzéseket - lovas nyelven segítségeket -, amelyekkel irányíthatja a lovat: hogyan kell megállítani, hogyan kell élénkebb jármódba indítani, illetve hogyan kell rávenni, hogy jobbra vagy balra forduljon. Ezek után a lovas készen áll az önálló lovaglásra, lekerülhet a futószár.

2. Az önálló lovaglás során eleinte a ló irányítása az elsődleges. Különféle alakzatokat, úgynevezett patanyomfigurákat (kisebb-nagyobb köröket, a pályát átszelő egyeneseket, átlókat, stb.) lovagolva a lovas képes lesz egyre pontosabban irányítani a lovát. Amikor pedig a ló már arra megy, amerre a lovas kéri, akkor rá lehet építeni azt, hogy hogyan menjen a ló. Ezen a szinten ez már nem pusztán annyit jelent, hogy lépjen, ügessen vagy vágtázzon - ezek itt már mélyebb technikák, melyek finomabbá, "érzőbbé" teszik a lovas kezét és lábát, a lótól pedig a hátán lévő súly cipeléséhez megfelelő testtartást kérnek, hogy sporttársaink ezáltal hosszútávon is egészségesek maradhassanak.

Általában felmerül a kérdés, hogy a fent leírtak mégis mennyi időt vesznek igénybe. Természetesen ez nagyban egyénfüggő, csak körülbelüli válasz adható rá. Véleményünk szerint a minimum edzés szám, amivel érdemes a lovaglással foglalkozni, az a heti 1 alkalom és rendszeresen. (Természetesen, akinek komolyabb szándékai vannak, heti 2-3 edzésnél alább nem adhatja.) Aki eljár legalább heti egyszer lovagolni, és az edzésen a lovaglásra koncentrál, általában egy 10 alkalmas bérlet lelovaglása után már tud - nyilván kezdő szinten, de - önállóan közlekedni a lóval a pályán. Ezek után, szorgalmától és kitartásától függően pár hónapon, fél éven, egy éven belül már haladó technikákkal foglalkozhat.

Mint minden máshoz, a lovagláshoz is lehet valaki tehetséges vagy kevésbé ügyes. De a lovagláshoz szükséges technikák tanulhatóak, gyakorlással magas szintre fejleszthetőek, akár idősebb korban is - senkit ne ijesszenek el az első órák nehézségei, és senkit se tántorítson el olyan gondolat, hogy majd idétlenül fog mutatni a lovon haladó lovastársai mellett. Minden lovas így kezdte :)