Házirend

NAGY LOVASUDVAR SPORTEGYESÜLET HÁZIRENDJE

Érvényes: 2017.10.21-től

Kedves Vendégeink!

Kérjük, olvassák el figyelmesen lovardánk alább részletezett házirendjét. A szabályok mindenkire - lovasokra, bértartókra, és az érdeklődő látogatókra is - vonatkoznak. Amennyiben igénybe kívánják venni szolgáltatásainkat, kérjük, a kisházban megtalálható írásos nyilatkozat kitöltésével és aláírásával jelezzék, hogy házirendünket elolvasták és betartják. Köszönjük!

Általános

- Lovardánk kizárólag előzetes egyeztetés után látogatható (akkor is, ha vendégünk lovaglást nem tervez). Időpontot az alábbi időintervallumokba lehet foglalni:

Hétfő: zárva vagyunk

Kedd-péntek: 9:00-19:00

Szombat-vasárnap: 9:00-17:00

Elérhetőségeink időpont kéréshez:

Telefon: Szabó Zora (lovasoktató) - 20/420-17-02

Facebook: Nagy Lovasudvar Sportegyesület néven vagyunk fent

- A lovaglás veszélyes sport, a legnagyobb körültekintés és hozzáértés ellenére is előfordulhatnak balesetek, ezért mindenképpen kiemeljük: mindenki saját felelősségére lovagol illetve tartózkodik a lovardában.

- A lovarda egész területén tilos a dohányzás illetve nyílt láng használata!

- Kérjük, hogy a lovarda területén található lovakat, kecskéket, kutyákat, macskákat ne etessék semmivel, még saját takarmányukkal sem! A lovak emésztése érzékeny, helytelen etetésük megbetegedést okozhat!

A lovak csemegével való jutalmazására lovaglás után van lehetőség, ez a csemege pedig alma, répa, vagy a lovasboltokban kapható lójutalomfalat lehet.

- A lovakhoz a karámokba, a pályára kizárólag az oktató engedélyével és kíséretével lehet belépni.

- A lovak ijedős, ún. menekülő állatok, előfordulhat, hogy ártalmatlan zajoktól, hirtelen mozdulatoktól megrettennek. Még a legnyugodtabb ló is, pusztán a méretéből adódóan, komoly balesetet okozhat, ha megijed, ezért a lovarda területén tilos kiabálni, rohangálni, feleslegesen zajt kelteni, a szénabálákra felmászni, azokról leugrálni. Kérjük a szülőket, legyenek különös tekintettel a gyermekekre!

- A lovak karámját körbevevő villanypásztor szalagban áram van. Érintése veszélytelen, de fájdalmat okoz, embernek és állatnak egyaránt. Ha valamelyik lovat megcsípi, az állat váratlanul odébb ugorhat. Kérjük, legyenek körültekintőek!

- Kutyát pórázon, a kutyatartás alapvető szabályait betartva lehet behozni a lovardába.

- A lovardában, a felszerelésekben, illetve más vagyonában okozott károkat teljes mértékben az okozónak kell megtéríteni.

- A faházaknál kialakított rész (a trambulinnal, libikókával, fent pedig a ping-pong asztallal) a gyermekek illetve vendégeink rendelkezésére áll. A trambulinban egyszerre legfeljebb két gyermek tartózkodjon, és a cipőből bujjanak ki az ugrándozás idejére.

- Óvjuk együtt a kert szépen gondozott növényeit!

- Kérjük, ne hagyjon maga után szemetet!

Lovasfoglalkozással kapcsolatos

- Kérjük, hogy a lovaglásra időben érkezzenek. A lovaglás előtti lóápolásra, átöltözésre időt szánva, célszerű 15-20 perccel hamarabb megérkezni.

A késve érkezők lovasedzéseit nem áll módunkban kipótolni, amennyiben emiatt az utána következő óra csúszna vagy a lovarda munkarendje felborulna.

- A lovarda és a folyamatos tréningben lévő lovak napirendje nagyban függ a bejelentkezett lovasoktól. Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy a lovaglásra időben, lehetőleg egy-két nappal előre bejelentkezik, illetve, ha bármi miatt le kell mondja az órát, igyekezzen mihamarabb jelezni oktatónk felé. A foglalt időpont előtt kevesebb, mint 2 órával lemondott órák díját felszámoljuk, illetve az alkalom a bérletből levonásra kerül.

- 14 év alatti lovasainknak kötelező a kobak viselése (a lovarda biztosít azok számára, akiknek nincs)

- Kérjük, megfelelő ruházatban érkezzenek lovagolni: hosszú nadrág (farmernadrág is jó), bokáig vagy fölé érő zokni, zárt cipő (nem kötelező a lovaglócipő/lovascsizma, bár idővel ajánlott beszerezni).

- Vendégeink a ruházatukra, lovas felszerelésükre illetve egyéb vagyontárgyaikra önállóan felügyelnek, az elveszett értékekért felelősséget nem vállalunk.

- Új, de már lovasmúlttal rendelkező vendégeink tudásszintjét első alkalommal oktatónk felméri, adott esetben egy rövid futószáras lovaglással (tereplovaglás esetében pedig először mindenképpen legalább egy rövid pályán lovaglással). Kérjük, tapasztalt lovasként se vegyék rossznéven ezt, az intézkedés az Önök, lovastársaik és lovaink biztonságát szolgálja!

- A lovakat a lovasokhoz az oktató osztja be, törekedve a fejlődéshez legideálisabb párosok kialakítására.

- A nem megfelelő ruházatban érkező (pl. szoknyában, papucsban, stb.) érkező vendégeinket nem áll módunkban lóra ültetni.

- A lovakat engedély nélkül tilos kihozni a helyükről!

- A lovakat az oktató vagy az ő felügyelete alatt a lovas készíti elő a lovaglásra illetve ápolja le a lovaglás után.

- Megkérjük vendégeinket, hogy mindenkor kövessék a lovasoktató útmutatásait!

- Minden vendégünknek tilos a lovon ülve enni, rágózni, cukorkát szopogatni és dohányozni!

- 18 év alatti lovasainknak tilos a lovon ülve a telefonálás is, felnőtt lovasaink is csak saját felelősségükre tehetik meg.

- Alkohol, kábítószer vagy bármely tudatmódosító szer hatása alatt lóra ülni tilos!

- Bármely, az előbbiekben felsorolt, biztonságra törekvő pont megsértése esetén oktatónknak joga van a szolgáltatás nyújtását megtagadni! Döntését, kérjük, tartsák tiszteletben.

Öltöző (felső faház)

- Használata minden lovasunk számára biztosított, a lovas öltözet saját felelősségre a kisházban hagyható.

- Megkérünk mindenkit, hogy vigyázzon a rendre és a tisztaságra.

- Az egy lovashoz tartozó öltözet lehetőleg egy külön, névvel ellátott sporttáskában/zacskóban/dobozban legyen félretéve, hogy a holmik összekeveredését elkerüljük. Kérjük, hogy csak a szezonális lovasöltözet maradjon a kisházban, az adott évszakban nem használt ruházatot mindenki vigye haza.

- A lovagló cipőket, csizmákat, kérjük, mindenki megtisztítva tegye félre.

- A takarékoskodás jegyében a lámpa feleslegesen ne égjen.

Köszönettel,

az NSE vezetősége